2014. november 18., kedd

Tanulási technikák 2. rész - Füles gyerek

Füles = hallás után tanuló gyerekek

Az oktatási rendszerünk hibája, nagy előny a füles gyerekeknek. Mivel többségében szóban hangoznak el a megtanulandó anyagok, így az ebbe a típusba tartozó gyerekek kifejezetten szerencsésnek mondhatók. 

Az ilyen típusú gyerekek nagyon könnyen megjegyzik a hallott információkat. Főleg a számukra érdekes beszélgetésekre, történetekre, mesékre, versekre emlékeznek. Lételemük a beszéd és az ének.




Tanulás terén velük a legkönnyebb, mivel ők a szavakra figyelnek, nem pedig a részletekre, színekre, formákra, stb. Míg a másik két típus, a kezes és füles típusú gyerekek elvesznek a részletekben és a figyelmük könnyen elterelődik a hallottakról, a füles gyerekek pont az elhangzott szavakra emlékeznek. Azok ragadnak meg a memóriájukban.

A füles gyerekek leginkább hangosan tanulnak. Megismétlik újra meg újra a megtanulandó részt, ami viszont másoknak zavaró. Ők nagyon könnyen tanulnak verseket, énekeket, stb., így nagy erősségük a szavalás, éneklés. Szeretnek szerepelni, osztály előtt kiselőadásokat tartani, iskolai ünnepségeken fellépni. Felelésben kifejezetten jók, nem stresszelnek annyira, mint a szemesek és kezesek.


Az ő esetükben a "szemes" és kezes tanulási módszerek, vagyis a vizuális módszerek azonban kevésbé válnak be. Ha jegyzetelniük kell, sokszor olyankor is hangosan írják le amit kell.


Tanulási technikák füles gyerekeknek:

A LÉNYEG


1. Hangos ismétlés                                    
2. Hangos olvasás
3. Énekelve mesélés, ismétlés
4. Szótagolás - helyesírásnál
5. Beszélgetés a tanultakról
6. Kikérdezés
7. Diktafon - rámondani a megtanulandó anyagot, így a gyerek bármennyiszer vissza tudja hallgatni 


A következő részben a kezes gyerekekről olvashatsz. 


 Köszönöm, hogy velem töltötted ezt a sok értékes percedet!

Ha tetszik az oldal és hasznosnak találod a témákat, kérlek, ajánld ismerőseidnek és barátaidnak, hogy ők is kaphassanak segítséget az elinduláshoz!



Szép napot!

Fülöp Gabi