2014. december 22., hétfő

Mézeskalács recept

Az alábbi recept egy tökéletes karácsonyi mézeskalács recept. Bárki kóstolta, mindenkinek nagyon ízlett.

Hozzávalók:


  • 50 dkg méz
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 db tojásnak a sárgája
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kg liszt
  • fűszerek: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, citromhéj


1. A vajat először megolvasztjuk, aztán kikeverjük a mézzel és cukorral. 
2. Utána beletesszük a 2 egész tojást és a 2 tojássárgát, a szódabikarbónát, fűszereket és a végén a lisztet. 
3. Kicsit összekeverjük, majd lefóliázva hűtőben pihentetjük legalább fél napot. 
4. Pihentetés után 0,5 cm-re kinyújtjuk a tésztáját lisztes asztalon, majd formákat szaggatunk belőle. 
5. 180°C-on kb. 10 percig sütjük. Kb. 2 nap múlva visszapuhul.  

Nagyon finom lesz és ráadásul ez a gyerekeknek is remek elfoglaltság, amit a családjukkal közösen végezhetnek. 

Ha egészségesebben szeretnénk elkészíteni, akkor cukor helyett lehet édesítőszer vagy egészséges cukor is. Lisztet is lehet más fajta liszttel helyettesíteni, pl. durumliszttel. Ha durumlisztet használunk, akkor kevesebb kell belőle.





Kellemes ünnepeket kívánok neked, és olyan karácsonyt amilyenre vágysz!

Ha tetszik a recept, osszátok meg másokkal is! :)



Szép napot!

Fülöp Gabi





Forrás: P. Erika barátnőm. Azt hogy ő honnan kapta a receptet, nem tudom.