2014. október 2., csütörtök

Lassú és figyelmetlen a gyerekem!


Az iskolában eleinte mindig azt mondta Domi tanára, hogy nagyon lassú és nem figyel oda az órákon a gyerekem. Valóban lassú volt, de azt nagyobb problémának tartottam, hogy olyan apró és könnyű dolgokon csúszik el, ami nevetséges. 

Egyszer írt egy ötös dolgozatot, amiben csak egy hibája lett. A nehezebb összeadásokat könnyen megcsinálta, míg az 1+1= 2 helyett szerinte 0 volt az eredmény. Idővel pedig egyre rendszeresebbé vált a folyamatos hibázása. És legtöbbször a nagyon könnyű feladatokat nem tudta jól megoldani. 

A lassúsága megmaradt továbbra is, illetve a figyelmetlensége is. Amit indokol a reflexek visszamaradása sajnos. Most már harmadik osztályos, de még mindig küzdünk ezekkel a problémákkal. 

A dolgozatait csiga lassúsággal írja meg. Állandóan elkalandozik, játszik a radírral, ceruzával, bármivel. Már a tanára is panaszkodott miatta.

Viszont egy hete ismét bevezettük nála azt, hogy még az itthoni gyakorlást és a házi feladatokat is időre kell megoldania, majd le is osztályozom őket. Így muszáj odafigyelnie az időkorlátra és persze némi nyomás is van ráhelyezve, hogy siessen. 

Mi az apjával annyit könyörögtünk neki, hogy siessen, oldja meg gyorsan és jól a feladatokat, aztán nyugodtan mehet játszani, de semmi. Képes volt akár 2 órán át is a feladatok fölött ülni és folyton noszogatni kellett, hogy csinálja már. Nyilván fél óra elteltével már nem voltam túl türelmes vele. De megmondtuk, addig nem mehet el az asztaltól, amíg nincs kész. Persze ment a nyafi, a hiszti és minden más, ami ilyenkor szokás.


Mivel ez nem vált be, idén megint visszatértünk az időkeretes megoldáshoz, és az az igazság, hogy sokkal jobban beválik nála. Sőt, még azzal is szoktam fenyegetni, hogy ha nem végez időre, akkor új feladatokat kap még. 

Hiába próbáltuk motiválni, már beígértünk neki mindent. Semmi! De ez most beválni látszik. Győzött az óra! Ha a figyelmetlenségen nem is tudunk még változtatni, legalább a gyorsaságon igen. 


Mellette pedig fontos a reflexek leépítése, és a sok mozgás, illetve a szabad játék is, amire most ezáltal több ideje van. 
A reflexekről olvashatsz itt az oldalon még a Tanulás és reflexek oldalon.


Köszönöm, hogy velem töltötted ezt a sok értékes percedet!

Ha tetszik az oldal és hasznosnak találod a témákat, kérlek, ajánld ismerőseidnek és barátaidnak, hogy ők is kaphassanak segítséget az elinduláshoz!



Szép napot!

Fülöp Gabi