Mivel régen a termőföldeket hagyták pihenni, a talajnak volt ideje arra, hogy újra regenerálódjon és visszaépüljön belé a megfelelő mennyiségű cink. Ezáltal a termények elegendő cinket tartalmaztak.
Manapság a rengeteg műtrágyázás miatt - amik felgyorsítják a termelési folyamatokat és ezáltal jól kihasználhatóvá teszik a termőföldek, így pénzt és időt spórolnak meg a termelők – nincs elegendő cink a termőföldekben. Ezt pedig nem is pótolják, mivel nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget.
Az emberi szervezetnek csak kis mennyiségű cinkre van szüksége, de ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, komoly gondok léphetnek fel. A cinkhiány átörökítődik, ami sok betegségért felelős.
A cink felszívódását gátolja a túlságosan sok folsavban, rostban és korpában gazdag étel, a cigarettázás, a sok alkohol fogyasztás vagy fogamzásgátló szedése, valamint ha túl sok ólom jut a szervezetbe azáltal, hogy olyan élelmiszereket eszünk, amelyeket olyan helyről vásárolunk, ahol nagy az autós forgalom.
A cink jótékony szerepe:

Viszont ha cinkhiány áll fent a magzati életkorban, nem gyarapszik megfelelően a magzat súlya.
Szülés idején pedig a szülés nehéz lesz, elhúzódó, nehezen indul be a szoptatás, nem alakul ki megfelelő kötődés az anyuka és a gyermeke között, és valószínű a szülés utáni depresszió kialakulása is. Ha mégis ez a probléma állna fenn, sokat javít a szülés utáni depresszióban és a szoptatás beindításában a B-vitamin és a cink együtt fogyasztása.
Miután megszületett a baba és cinkhiány áll fenn, akkor is elmarad a növekedésben és súlygyarapodásban, nem megfelelően fejlődik szellemileg, hasi görcsök jelentkeznek vagy hasmenés és a baba nem hajlandó megfelelően szopizni, illetve később kezdődik meg a fogzás is a babánál.
A cink segít továbbá a vérképzésben, hormontermelésben, sebgyógyulásban, enzimtermelésben, ekcéma kezelésében, szénhidrát- és zsíranyagcserében, stressztűrőképességben, megfelelő táplálkozásban, koncentrációban, tanulásban. Erősíti az immunrendszert, véd az alumíniumtól és a réz szintjét is szabályozza a vérünkben.
Tanulás terén azért is fontos a cink, mivel krómmal együtt megfelelő szinten tartják a vércukorszintet, ami a koncentrációhoz, az önuralomhoz, valamint a logikus gondolkodáshoz szükséges.
Cinkhiány tünetei:
- letörtség, depresszió
- fáradékonyság
- magatartás zavarok: túlzott agresszivitás, alacsony stressztűrés
- növekedés és testsúlygyarapodás nem megfelelő
- szexuális érés nem megfelelő
- tanulási nehézségek
- figyelemzavar
- diszlexia
- hiperaktivitás
- romlik a látás és hallás
- cukorbetegség
- anorexia (kóros étvágytalanság)
- bulimia (kóros étvágy)
- gyulladások a szervezetben
- ekcéma
- nehezen gyógyul a seb
- ízlelés és szaglás romlik, a gyermek csak a fűszerezetlen ételeket fogja enni
- fényérzékenység
- nőknél meddőség
- férfiaknál terméketlenség
- szexuális vágy csökken
- vírusos fertőzések után sokáig tart a felépülés
- hajhullás
- rák
- szívbetegség
- szülés utáni depresszió
- szülés után szoptatási nehézségek
- szülés után a baba és anyuka között nem alakul ki megfelelő kötődés
Cinkben gazdag ételek:
Húsok/Tengeri ételek: csirkehús, vörös húsok (szarvasmarha, bárány), sovány húsok, máj, tonhal, tőkehal, rák, osztriga

Gyümölcsök: görögdinnye, őszibarack, ribizli, körte
Tejtermékek: sajtok, de legtöbb cink az edámi sajtban található
Magvak: tökmag, napraforgómag, mogyoró
Fűszerek: bors, paprika, fahéj, chili
Gabonák/Müzlik: teljes kiőrlésű búza és rozs, zabpehely
+
tojássárgája, valamint az étcsokoládé vagy kakaópor
Forrás:
Sally Goddard Blythe: A kiegyensúlyozott gyermek (Medicina Kiadó)