Tanulási probléma és cinkhiány

Mivel régen a termőföldeket hagyták pihenni, a talajnak volt ideje arra, hogy újra regenerálódjon és visszaépüljön belé a megfelelő mennyiségű cink. Ezáltal a termények elegendő cinket tartalmaztak. 

Manapság a rengeteg műtrágyázás miatt - amik felgyorsítják a termelési folyamatokat és ezáltal jól kihasználhatóvá teszik a termőföldek, így pénzt és időt spórolnak meg a termelők – nincs elegendő cink a termőföldekben. Ezt pedig nem is pótolják, mivel nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. 

Az emberi szervezetnek csak kis mennyiségű cinkre van szüksége, de ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, komoly gondok léphetnek fel. A cinkhiány átörökítődik, ami sok betegségért felelős. 

A cink felszívódását gátolja a túlságosan sok folsavban, rostban és korpában gazdag étel, a cigarettázás, a sok alkohol fogyasztás vagy fogamzásgátló szedése, valamint ha túl sok ólom jut a szervezetbe azáltal, hogy olyan élelmiszereket eszünk, amelyeket olyan helyről vásárolunk, ahol nagy az autós forgalom. 


A cink jótékony szerepe:

Segít a spermium képződésében, a termékenységben, magzati életkorban a herék/méh kialakulásában, az anya és a baba közötti kötődésben. Megfelelő mennyiségű cink esetén kevésbé valószínű a gyermekágyi depresszió is, illetve könnyebben indul be a szoptatás is.

Viszont ha cinkhiány áll fent a magzati életkorban, nem gyarapszik megfelelően a magzat súlya.

Szülés idején pedig a szülés nehéz lesz, elhúzódó, nehezen indul be a szoptatás, nem alakul ki megfelelő kötődés az anyuka és a gyermeke között, és valószínű a szülés utáni depresszió kialakulása is. Ha mégis ez a probléma állna fenn, sokat javít a szülés utáni depresszióban és a szoptatás beindításában a B-vitamin és a cink együtt fogyasztása. 

Miután megszületett a baba és cinkhiány áll fenn, akkor is elmarad a növekedésben és súlygyarapodásban, nem megfelelően fejlődik szellemileg, hasi görcsök jelentkeznek vagy hasmenés és a baba nem hajlandó megfelelően szopizni, illetve később kezdődik meg a fogzás is a babánál. 

A cink segít továbbá a vérképzésben, hormontermelésben, sebgyógyulásban, enzimtermelésben, ekcéma kezelésében, szénhidrát- és zsíranyagcserében, stressztűrőképességben, megfelelő táplálkozásban, koncentrációban, tanulásban. Erősíti az immunrendszert, véd az alumíniumtól és a réz szintjét is szabályozza a vérünkben. 

Tanulás terén azért is fontos a cink, mivel krómmal együtt megfelelő szinten tartják a vércukorszintet, ami a koncentrációhoz, az önuralomhoz, valamint a logikus gondolkodáshoz szükséges.


Cinkhiány tünetei:
  • letörtség, depresszió
  • fáradékonyság
  • magatartás zavarok: túlzott agresszivitás, alacsony stressztűrés
  • növekedés és testsúlygyarapodás nem megfelelő
  • szexuális érés nem megfelelő
  • tanulási nehézségek
  • figyelemzavar
  • diszlexia
  • hiperaktivitás
  • romlik a látás és hallás 
  • cukorbetegség
  • anorexia (kóros étvágytalanság)
  • bulimia (kóros étvágy)
  • gyulladások a szervezetben
  • ekcéma
  • nehezen gyógyul a seb 
  • ízlelés és szaglás romlik, a gyermek csak a fűszerezetlen ételeket fogja enni
  • fényérzékenység
  • nőknél meddőség
  • férfiaknál terméketlenség
  • szexuális vágy csökken 
  • vírusos fertőzések után sokáig tart a felépülés
  • hajhullás
  • rák
  • szívbetegség
  • szülés utáni depresszió
  • szülés után szoptatási nehézségek
  • szülés után a baba és anyuka között nem alakul ki megfelelő kötődés 

Cinkben gazdag ételek:

Húsok/Tengeri ételek: csirkehús, vörös húsok (szarvasmarha, bárány), sovány húsok, máj, tonhal, tőkehal, rák, osztriga
Zöldségek/Hüvelyesek: káposzta, bab, vajbab, karfiol, lencse
Gyümölcsök: görögdinnye, őszibarack, ribizli, körte
Tejtermékek: sajtok, de legtöbb cink az edámi sajtban található
Magvak: tökmag, napraforgómag, mogyoró
Fűszerek: bors, paprika, fahéj, chili
Gabonák/Müzlik: teljes kiőrlésű búza és rozs, zabpehely
+
tojássárgája, valamint az étcsokoládé vagy kakaópor






Forrás:
Sally Goddard Blythe: A kiegyensúlyozott gyermek (Medicina Kiadó)