Tanulási probléma és kalciumhiány

A kalcium az az ásványi anyag, amiből a legtöbb található a szervezetünkben: fogainkban, csontjainkban. Egy igazi serkentőszer. Szerencsére olyan társadalomban élünk, ahol nagyon könnyű kalciumban gazdag ételekhez jutnunk a tejtermékek, olajos magvak, zöldségek és a gyümölcsök által. Akár befőttek formájában is kiválóak a gyümölcsök. Azonban ebben az esetben is igaz, hogy mindenből csak mértékkel fogyasszunk. Főleg a tejtermékekből, ami sok vitát vált ki manapság. Ezért ha valaki a tejtermékek ellen van, más növényekből, zöldségekből is be tudja vinni a kellő mennyiségű kalciumot. 

Ha nem táplálkozunk kalciumban gazdag ételekkel, akkor a szervezet a fogainkból és a csontjainkból vonja ki a kalciumot. Emiatt fontos pótolni, illetve megfelelő szinten tartani a mennyiségét a szervezetünkben.

A kalcium felszívódásához és felhasználásához nagyon fontos a D-vitamin. Emiatt szükséges a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel is. Mivel a legtöbb D-vitamin a napsütésben található, töltsük fel a szervezetünket nyáron minél több napon tartózkodással. Készítsük fel szervezetünket, hogy ellenállóbb legyen ősszel a hirtelen felbukkanó vírusokkal szemben.



D-vitamin található: napsütés, halak, tojássárga, avokádó, csukamájolaj, tejtermékek, bab, zeller

Terhesség alatt jóval több kalciumbevitelre van szükség a magzat csontozatának kialakulása miatt. Ha pedig nem kapja meg ezt a szervezet, a kismama fogaiból és csontjaiból vonja ki magának. Emiatt romlanak a kismamák fogai. Habár ezt a némelyik fogorvos vitatja. Ugyanez igaz a szoptatás ideje alatt is.


A kalcium jótékony szerepei:

A kalcium nagyon fontos az egészséges csontokhoz és fogakhoz. Olyannyira, hogy aki sok kalciumot fogyaszt nem valószínű nála még változó korban vagy éppen idős korban sem a csontritkulás és a fogaik is kevésbé romlanak megfelelő szájápolási szokásokkal együtt. 
Jó hatással van az idegrendszer és az izmok működésére, fejlődésére. Kevésbé jellemző a túlzott ingerültség. 
Gyermekkorban azért is nagyon fontos a kalcium, mert a növekedésben nagyon nagy szerepe van. Ha nem
fogyaszt a gyermek elég kalciumot, akkor drasztikusan megállhat a növekedésben, ami akár angolkórt is eredményezhet.
Szükséges továbbá a véralvadáshoz és a vér megfelelő összetételéhez, a szívműködéshez, a sav-bázis egyensúlyhoz és alacsonyan tartja a szervezet ólomszintjét is. 


Napi kalcium bevitel mértéke: 

Gyermekkorban: 800 mg/nap
Felnőttkorban: 1200-1500 mg/nap


Kalciumhiány tünetei:


  • körmök töredezése, foltosodása (fehér kis foltok jelennek meg a körmön)
  • fogak romlása
  • csontritkulás
  • hajproblémák: töredezett, száraz, fénytelen haj 
  • memória zavar
  • szívritmuszavar vagy nyugalmi állapotban gyorsabb szívverés jelentkezik
  • vérnyomás túl magas vagy alacsony
  • véralvadás zavar 
  • mellékpajzsmirigy hormon termelése nő
  • ingerültség (de ennek más oka is lehet, nem csak kalciumhiány miatt lehetséges)
  • depresszió
  • növekedés nem megfelelő 
  • izomzat fejlődése nem megfelelő
  • izomgörcsök, izomfájdalom, zsibbadás
  • idült candidiasis 
  • szürkehályog



Kalciumban gazdag ételek:

100 gramm mákban 968 mg kalcium található!!! Ez a legmagasabb érték az összes élelmiszer közül, tehát érdemes hetente fogyasztani belőle, mert 10 dkg mákos sütemény már majdnem fedezi a napi ajánlott mennyiséget.

Azért nem írom az élelmiszerek mellé, hogy melyikben mennyi mg található/100gr, mivel ez nem egységes. Valamelyik dietetikus szerint pl. a brokkoliban 105 mg van a másik szerint meg csak 65 mg.

Ami biztos, hogy a máknak, dióféléknek és az olajos magvaknak a legmagasabb a kalcium szintjük, továbbá a petrezselyemnek, metélőhagymának, babnak, mazsolának, banánnak, valamint a tejtermékeknek. De mint már említettem, inkább próbáljuk a legtöbb mennyiséget a magvakból, zöldségekből és gyümölcsökből beszerezni. 




Kalciumban gazdag ételek:

Tengeri ételek: tengeri moszat, lazac
Zöldségek/Hüvelyesek: bab, csicseriborsó, vízitorma, zöldborsó, lencse, tök, zöld leveles zöldségek –
karalábé, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, spenót, zeller, metélőhagyma, petrezselyem, sütőtök
Gyümölcsök: görögdinnye, áfonya, cseresznye, eper, málna, őszibarack, ribizli, kivi, mazsola, banán, narancs 
Tejtermékek: tej, tejföl, vaj, joghurt, túró, sajtok, de legtöbb kalcium a cheddar és svájci sajtban található – EZEKBŐL MÉRTÉKKEL!!!
Magvak/diófélék: olajos magvak – dió, paradió, mogyoró, mandula, napraforgó, kesudió, tökmag, lenmag, szezámmag 
+ MÁK





Forrás:
Sally Goddard Blythe: A kiegyensúlyozott gyermek (Medicina Kiadó)
Anna Selby: Varázslatos ételek