A kalcium az az ásványi anyag, amiből a legtöbb található a szervezetünkben: fogainkban, csontjainkban. Egy igazi serkentőszer. Szerencsére olyan társadalomban élünk, ahol nagyon könnyű kalciumban gazdag ételekhez jutnunk a tejtermékek, olajos magvak, zöldségek és a gyümölcsök által. Akár befőttek formájában is kiválóak a gyümölcsök. Azonban ebben az esetben is igaz, hogy mindenből csak mértékkel fogyasszunk. Főleg a tejtermékekből, ami sok vitát vált ki manapság. Ezért ha valaki a tejtermékek ellen van, más növényekből, zöldségekből is be tudja vinni a kellő mennyiségű kalciumot.
Ha nem táplálkozunk kalciumban gazdag ételekkel, akkor a szervezet a fogainkból és a csontjainkból vonja ki a kalciumot. Emiatt fontos pótolni, illetve megfelelő szinten tartani a mennyiségét a szervezetünkben.

D-vitamin található: napsütés, halak, tojássárga, avokádó, csukamájolaj, tejtermékek, bab, zeller
Terhesség alatt jóval több kalciumbevitelre van szükség a magzat csontozatának kialakulása miatt. Ha pedig nem kapja meg ezt a szervezet, a kismama fogaiból és csontjaiból vonja ki magának. Emiatt romlanak a kismamák fogai. Habár ezt a némelyik fogorvos vitatja. Ugyanez igaz a szoptatás ideje alatt is.
A kalcium jótékony szerepei:
A kalcium nagyon fontos az egészséges csontokhoz és fogakhoz. Olyannyira, hogy aki sok kalciumot fogyaszt nem valószínű nála még változó korban vagy éppen idős korban sem a csontritkulás és a fogaik is kevésbé romlanak megfelelő szájápolási szokásokkal együtt.

Gyermekkorban azért is nagyon fontos a kalcium, mert a növekedésben nagyon nagy szerepe van. Ha nem
fogyaszt a gyermek elég kalciumot, akkor drasztikusan megállhat a növekedésben, ami akár angolkórt is eredményezhet.
Szükséges továbbá a véralvadáshoz és a vér megfelelő összetételéhez, a szívműködéshez, a sav-bázis egyensúlyhoz és alacsonyan tartja a szervezet ólomszintjét is.
Gyermekkorban: 800 mg/nap
Felnőttkorban: 1200-1500 mg/nap
Kalciumhiány tünetei:
- körmök töredezése, foltosodása (fehér kis foltok jelennek meg a körmön)
- fogak romlása
- csontritkulás
- hajproblémák: töredezett, száraz, fénytelen haj
- memória zavar
- szívritmuszavar vagy nyugalmi állapotban gyorsabb szívverés jelentkezik
- vérnyomás túl magas vagy alacsony
- véralvadás zavar
- mellékpajzsmirigy hormon termelése nő
- ingerültség (de ennek más oka is lehet, nem csak kalciumhiány miatt lehetséges)
- depresszió
- növekedés nem megfelelő
- izomzat fejlődése nem megfelelő
- izomgörcsök, izomfájdalom, zsibbadás
- idült candidiasis
- szürkehályog
Kalciumban gazdag ételek:
100 gramm mákban 968 mg kalcium található!!! Ez a legmagasabb érték az összes élelmiszer közül, tehát érdemes hetente fogyasztani belőle, mert 10 dkg mákos sütemény már majdnem fedezi a napi ajánlott mennyiséget.
Azért nem írom az élelmiszerek mellé, hogy melyikben mennyi mg található/100gr, mivel ez nem egységes. Valamelyik dietetikus szerint pl. a brokkoliban 105 mg van a másik szerint meg csak 65 mg.
Ami biztos, hogy a máknak, dióféléknek és az olajos magvaknak a legmagasabb a kalcium szintjük, továbbá a petrezselyemnek, metélőhagymának, babnak, mazsolának, banánnak, valamint a tejtermékeknek. De mint már említettem, inkább próbáljuk a legtöbb mennyiséget a magvakból, zöldségekből és gyümölcsökből beszerezni.
Kalciumban gazdag ételek:
Tengeri ételek: tengeri moszat, lazac

Gyümölcsök: görögdinnye, áfonya, cseresznye, eper, málna, őszibarack, ribizli, kivi, mazsola, banán, narancs
Tejtermékek: tej, tejföl, vaj, joghurt, túró, sajtok, de legtöbb kalcium a cheddar és svájci sajtban található – EZEKBŐL MÉRTÉKKEL!!!
Magvak/diófélék: olajos magvak – dió, paradió, mogyoró, mandula, napraforgó, kesudió, tökmag, lenmag, szezámmag
+ MÁKForrás:
Sally Goddard Blythe: A kiegyensúlyozott gyermek (Medicina Kiadó)
Anna Selby: Varázslatos ételek